A nyári szabadságolás után szeptemberben visszaáll teljes gőzre a munkatempó. A hirtelen túl nagy váltás megviselheti a szervezetet. A feltornyosuló feladatok fokozzák a stresszt, s a különböző szervek is hirtelen nagyobb vagy másfajta igénybevételnek lehetnek kitéve, mint a lazább nyári hónapokban. Érdemes tehát az egészség megtartására figyelni.

A szeptemberi nagyüzemben romolhat a teljesítményünk és a közérzetünk, ha nem teljesen egészségesen vágunk bele a munkába. Ezért a következő négy szűrés kifejezetten fontos és hasznos lehet.

Szemészeti szűrés

Sokaknak szeptemberben tűnik fel, hogy nem látnak jól közelre, már “nem elég hosszú a kezük” az olvasáshoz, íráshoz, monitorhasználathoz. Esetleg azt veszik észre, hogy nem tudják tisztán kivenni a távoli körvonalakat, hunyorognak, hogy élesítsék a képet. Fontos tudni, hogy a látásproblémák nem csak testi panaszokat – például fejfájást – okozhatnak, de teljesítményromlást is. Épp ezért kell a “gyanús” jelek felfedezésekor minél hamarabb szemészorvoshoz fordulni! A problémák így idejében kiszűrhetők és orvosolhatók. Az éles látás pedig jelentősen növelheti az önbizalmat és javíthatja a teljesítményt. “A szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz vagy belgyógyászati problémák esetén az éves szemészeti szűrés elengedhetetlen” – vélekedett Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense.

Gasztroenterológiai szűrés

Ahogyan sűrűsödnek a munkahelyi, iskolai tennivalók, úgy növekszik a gyomorégés, arefluxgyakorisága is, ugyanis a stressz ronthatja a tüneteket. Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül. Az egyik leggyakoribb tünet a gyomorégés, amit rossz szájíz, szájüregi égés és kellemetlen szájszag is kísér. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat.
Érdemes minden évben elmenni szemészeti szűrésre

Érdemes minden évben elmenni szemészeti szűrésre

Kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is. Az éjszakai saváttörésnek nevezett jelenség nemcsak a pihenést zavarja meg, de az éjszakai savas visszafolyás veszélye lehet, hogy a folyadék a légcsőbe és a tüdőbe jut, és visszatérő tüdőgyulladást és hörghurutot okoz. A krónikus köhögés, torokfájás és torokgyulladás mögött is a refluxbetegség rejtőzhet.
Már a legkisebb, tartósan jelentkező panasznál is érdemes orvoshoz fordulni, de fogyás vagy hányás esetén mindenképpen! A kivizsgálás történhet gyomortükrözéssel és 24 órás nyelőcső pH méréssel. Kevésbé használható a hasi ultrahang vizsgálat a reflux igazolására, de egyéb hányásos, hasfájásos panaszok kizárása miatt ez is elengedhetetlen.

A gyors és fájdalommentes szűrővizsgálatokkal még idejekorán elcsíphető számos megbetegedés. Különböző életkorban más és más problémákra kell odafigyelni. Életkora és neme megadása után megmutatjuk, hogy milyen vizsgálatokon ajánlott részt vennie. Kattintson ide a generációs szűrővizsgálat-kalkulátor eléréséhez!

Fogászati szűrés

Sokan a fagylalt, jégkrém fogyasztása közben veszik észre, hogy a foguk érzékeny a hidegre, és ehhez gyakran társul a melegre való érzékenység is. Ez mindenképpen figyelmeztető jel, hiszen a fogszuvasodás lassú folyamata során tulajdonképpen az erózió áttöri a zománcot, ami pedig érzékenységet válthat ki. Amennyiben az üregképződés tovább halad, a szuvasodás érinti a fog belső állományát, a dentint is, és ha eléri az idegeket, afájdalommár súlyosabb jelleget ölthet. A fájdalom ekkor már külső beavatkozás nélkül is érezhetjük.
A rendszeres fogorvosi szűrés tehát elkerülhetetlen, különösen, ha az óvintézkedések ellenére is fennáll az érzékenység. Egyes esetekben segíthet az érintett terület fluorid géllel való kezelése vagy más, úgynevezett deszenzitizáló módszer. Ugyanakkor az is kiderülhet, hogy a háttérben fogszuvasodás, repedt fog vagy megkopott tömés áll, amelyeket szintén kezelni kell.

Reumatológiai szűrés

Ősszel gyakran felerősödnek a reumás panaszok, amelyek oka főként a légnyomásváltozás. A lappangó gyulladást fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás fokozza az izomfeszülést és a görcsöt. A szél, a hideg leginkább hát- és derékfájást eredményez, ugyanakkor a térdízület fájdalma szempontjából jóval nagyobb szerepet játszik a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése. Ezeken kívül még számos oka lehet az őszi-téli végtagfájdalmaknak, amelyeket csakis szakorvos tud diagnosztizálni.
Ennek birtokában elkezdődhet a kezelés, amelynek döntő állomása a fájdalomcsillapítás. Azoknak, akik tartós megoldásra vágynak és óvakodnak a fájdalomcsillapítók túl gyakori alkalmazásától, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket. Ilyen lehet például a lökéshullám-terápia, a hiarulonsav-injekciókúra, vagy a kinesiotape szalagok felhelyezése.