A mellrák szűrése

Kiknek mikor ajánlott a szűrés?

45-65 év között kétévente ajánlott a szűrés, különösen azoknak, akiknél a fentebb felsorolt rizikótényezők fennállnak. Nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, amit 20 év felett minden nőnek ajánlott elsajátítania és havonta elvégeznie magán.
Mammográfiai röntgenvizsgálattal és ultrahang-diagnosztikával végezhető el az emlőszűrés, amelyekről részletesebben itt olvashatsz
Az önellenőrzésről itt olvashatsz

Kik a legveszélyeztetettebbek?

35 éves kor alatt a betegség ritka, a betegség kialakulásának esélye a menopauzáig minden évtizedben a kétszeresére nő, legveszélyeztetettebbek a középkorúak. Fontos rizikófaktor az öröklődés, genetikai meghatározottság: azoknál a nőknél, akiknél különösen anyai ágon már előfordult a családban mellrák, nagyobb az esélye a betegség kialakulásának. Akik korábban átestek sugárhatású kezelésen, amelyek az emlőt is érintették, azoknál ez a környezeti hatás kockázatnövelő. A túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, elhízás szintén növeli a kockázatot a hormonrendszer befolyásolása miatt. Minden ösztrogénnel végzett hormonterápia növeli a kockázatot (fogamzásgátló szedése, klimax utáni hormonpótlás). Összességében elmondható, hogy a szervezet magasabb ösztrogénszintje fokozza a kockázatot: korai menstruáció, késői klimax, nem vagy késői szülés, nem szoptatás.

A mellrák rizikófaktorairól bővebben itt olvashatsz

A szívinfarktus elterjedtsége

A magyar nők Európában a második helyen állnak a rák okozta halálozásokat illetően, évente megközelítően 5.500 új emlőrákot diagnosztizálnak. Magyarországon a nőknél a halálozási listát 2003-ig a mellrák vezette (azóta a nőknél is a tüdőrák áll az élen). Férfiaknál is ismertek emlőrákos esetek, de ezek sokkal ritkábbak.
Nagyon fontos az elváltozások időben való felfedezése, mert a korán elkezdett kezeléssel jelentősen megnő a gyógyulás esélye!

A mellrák tünetei

  • a mell méretének, alakjának megváltozása
  • változások az emlő bőrén (kipirosodás, behúzódás, kidudorodás)
  • az emlőbimbó spontán váladékozása
  • göb, csomó tapintható az emlőben, hónaljban

A csomó általában különálló, nem nyomás érzékeny, nem körülhatárolt, tömött vagy kifejezetten kemény tapintatú, nem elmozdítható.

A mellrák megelőzése

A mellráknál is, mint minden más daganatos megbetegedésnél a legfontosabb a megelőzés, figyeljünk oda az egészséges életmód kialakítására! Csökkentsük az alkoholfogyasztást, figyeljünk oda testsúlyunkra, hetente legalább 2 órát mozogjunk.
A mellrák megelőzéséről itt olvashatsz