A prosztatarák szűrése

Kiknek mikor ajánlott a szűrés?

Hazánkban minden 40 évesnél idősebb férfinak javasolt, hogy évente – ha lehetséges, urológus szakorvossal – vizsgáltassa meg a prosztatáját, kiváltképp, ha a családban előfordult már ez a daganat. A vizsgálat nem kellemes ugyan, de nagyon rövid ideig tart, nem fájdalmas, és a hasznossága miatt nem szabad azt elhanyagolni.
A vizsgálatokról részletesebben itt olvashatsz

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Statisztikailag igazolt tény az, hogy akinek családjában a betegség előfordult, nagyobb eséllyel betegszik meg prosztatarákban, különösen akkor, ha a megbetegedett családtagnál viszonylag fiatalon fedezték fel a betegséget.

A prosztatamegnagyobbodás

A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag alsó falánál elhelyezkedő, a húgycsőnyílást körülvevő mirigyes szerkezetű szerv, melynek legfőbb feladata a váladéktermelés. Jóindulatú megnagyobbodása a férfiakat sújtó gyakori kórkép, ami 30 éves kor alatt ritka, a 40 évesek 20 százaléka, a 80 év felettieknek viszont 90 százaléka szenved tőle. Egy bizonyos életkor felett tehát majdhogynem mindenkinél megjelenik.
Tünetei: nehezen induló vizeletürítés, esetleg annak elakadása, alhasi fájdalom, a húgycső- és a húgyhólyag gyulladása, esetleg vesemedence-gyulladás.

A prosztatarák tünetei

Sok esetben lappangó (latens) formában van jelen, nem okoz panaszokat. Fontos elkülöníteni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodástól. Ha a prosztata központi zónájából indul ki a daganat, a prosztatamegnagyobbodáshoz hasonló tüneteket produkál. Ha a külső zónából indul ki, akkor csak jóval későbbi szakaszban veszi észre a tüneteket a beteg: gyakori vizelési inger, vizelés közben tapasztalható kellemetlen érzés, néha szexuális zavarok, a sperma minőségének változása, esetleg véres színezete.
A prosztatarák tüneteiről részletesebben itt olvashatsz

A prosztatarák megelőzése

A megelőzést szolgálja a megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás: könnyű, változatos étrend, sok növényi eredetű táplálék fogyasztása, az elhízás és az alkoholfogyasztás elkerülése. Továbbá fontos a rendszeres testmozgás.
A megelőzésről részletesebben itt olvashatsz