A szívinfarktus szűrése

Fontos szempont

Az olyan súlyos és halálos betegségek, mint a szívinfarktus vagy az agyvérzés, a bekövetkezésük előtt pár órával is tünetmentesek.

Ezért ha csak a legenyhébb tüneteket (légszomj, gyengeség, „rendetlenkedő” szívverés, mellkasi szorítás) észleli magán, azonnal jelentkezzen be egy kardiológiai szűrésre, kivizsgálásra!

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A férfiak általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a nők. A nők kockázata azonban a menopauza után megemelkedik. Abban az esetben, ha az Ön édesapjának 55 éves kora előtt, vagy az Ön édesanyjának 65 éves kora előtt voltak ilyen jellegű problémáik, akkor az Ön esetében nagyobb a kockázata annak, hogy kialakul a betegség.

Rizikófaktorok

A szívinfarktus rizikófaktorai javarészt azonosak az érelmeszesedés rizikófaktoraival.

$

dohányzás, alkohol

$

magas koleszterin- és zsírszint

$

magas vérnyomás (túl nagy sótartalmú étrend, elhízás, örökletesség állhat a háttérben)

$

cukorbetegség

$

stressz

$

fogamzásgátló tabletták szedése

Ha az alábbi betegségek fennállnak, nagyobb az esély a szívinfarktusra:

  • koronária betegség: a koszorúserek érelmeszesedése (koleszterin és egyéb anyagok lerakódása) miatti beszűkülés
  • embólia: egy vérrög a beteg szív belsejéből leszakadva beékelődik egy koszorúsérbe
  • spazmus: koszorúserek görcsös összehúzódása, ami által beszűkül az érfal (kábítószerek is okozhatják)

A szívinfarktus okairól részletesebben itt olvashatsz

A szívinfarktus elterjedtsége

A legtöbb halálozásért (hozzávetőleg 66 000 ember haláláért) a szív- és érrendszeri megbetegedések a felelősek ma Magyarországon.

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus tüneteiA szívinfarktus bármikor kialakulhat, munkában, sportoláskor, pihenés közben, mozgás esetén. Hirtelen is kialakulhat, de az esetek többségében órákkal, napokkal, hetekkel előtte észlelhetőek figyelmeztető jelek: vissza-visszatérő mellkasi fájdalom, ami mozgásra erősödik, pihenésre szűnik. Az anginát a szív elégtelen vérellátása okozza.

Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet. Társulhat hozzá légszomj és erős izzadás, hányinger vagy hányás, gyomortáji fájdalom.

Fontos a tünetek időben való felismerése!

 

Ha tapasztalja önmagán vagy a környezetében lévő embertársán, azonnal hívjon mentőt, ne várakozzon!
A szívinfarktus tüneteiről bővebben itt olvashatsz

A szívinfarktus megelőzése

A legjobb megelőzés az egészséges életmód kialakítása: a dohányzás és az alkoholfogyasztás csökkentése, fizikai edzettségi szint növelése, kevés só fogyasztása, egészséges étrend kialakítása.