A tüdőtuberkulózis tbc szűrése

Kiknek mikor ajánlott a szűrés?

Mindenkinek évente ajánlott tüdőszűrésre mennie, a jelentkezés önkéntes. 2014. január elsejétől megszűnt a kötelező tüdőszűrés Magyarországon. A 40 év felettieknek továbbra is ingyenes évente egy alkalommal a tüdő szűrővizsgálata. A szűrési kötelezettséget a tiszti főorvos elrendelheti az aktuális epidemiológiai helyzet alapján, ilyenkor 30 éves életkor felett teljes körű lakosságszűrés végzendő.
A szűrővizsgálatok egyéb feltételeiről itt olvashatsz

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A baktérium bárkinek a szervezetébe bekerülhet, aki védőoltás vagy egy korábbi felépülés útján nem szerzett ellene védettséget, illetve valamilyen egyéb betegség miatt csökkent szervezetének ellenállóképessége (pl.: diabétesz, AIDS, szteroid kezelés alatt áll).
A tbc előfordulása nagyban függ a szociális és környezeti feltételektől. Gyakoribb a betegség alkoholisták, hajléktalanok, bevándorlók, egészségügyi, szociális és rendvédelmi dolgozók, zárt közösségben élők között, valamint az orvosi ellátást nélkülöző területeken, háborús térségekben.

A tbc elterjedtsége

A tüdőtuberkulózis vagy más néven tüdőgümőkór fertőzéses eredetű megbetegedés, amelyet baktériumok okoznak. Magyarországon a XX. század elején még a halálesetek negyedéért volt felelős a tüdőgümőkór, amit akkor népbetegségnek tartottak. Az elmúlt húsz évben jelentősen javult a tbc járványtani helyzete, s bár a 90-es évek elején egy átmeneti hullámvölgy következett be, jelenleg sikerült az új megbetegedések számát országszerte átlagosan 0,025% alá leszorítani.

A tbc tünetei

A légzőszervi tünetek közül leggyakoribb a köhögés (jellemzően a 3 hétnél tovább tartó, visszatérő köhögési rohamok jelzik a betegséget), a hátfájás és a gyakran véres köpetürítés. A betegségre jellegzetesnek régebben a véres köpetet tartották, ám ez nem mindig jelentkezik. Ritkábban mellkasi fájdalom, nehézlégzés észlelhető. Ezenkívül általánosabb jellegű tünetei is vannak a betegségnek: fogyás, hőemelkedés, izzadás (főleg éjszaka), étvágytalanság, fáradékonyság, meghűlések.

A tbc megelőzése

Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet. Társulhat hozzá légszomj és erős izzadás, hányinger vagy hányás, gyomortáji fájdalom.