Többek között az állandó fáradtság és a hányinger is a máj kóros állapotára figyelmeztethet.

A máj optimális működése létfontosságú a szervezet egészségéhez, mivel többek között fontos szerepet játszik a zsírbontásban, a méregtelenítésben és ezenkívül mintegy ötszáz testi folyamatban.

A szerv részt vesz a vér méreganyagainak semlegesítésében és kivonásában, hogy azok biztosan kiürüljenek a szervezetből. Nélküle a különféle toxinok csak keringenének a szervezetben, és komoly kárt tennének benne. Korábbi cikkünkben már írtunk a májkárosodást jelző laboreredményekről, most pedig sorra vesszük a májbetegség korai jeleit.

Állandó fáradtság

A májprobléma első tünete lehet, ha valakit állandó levertség, kimerültség nyomaszt, és még a legkisebb feladat elvégzése után is borzasztóan kimerült lesz. A máj afféle energiaraktárként is funkcionál, betegsége esetén viszont a szervezetnek keményebben kell dolgozni a szükséges energia fenntartásához. Emellett a lassabban ürülő méreganyagok is súlyosbíthatják a fáradékonyságot.

Hányinger, étvágytalanság, emésztési zavar

A hányinger, illetve valakinél a hányás ugyancsak lehet a májbetegség jellegzetes korai tünete, amennyiben a szerv nem képes megfelelően kiszűrni a méreganyagokat. Ilyenkor az anyagcsere állapota is leromlik, melynek következtében a hányinger fokozódhat.

Ahogy fent említettük, a májnak többek között az elfogyasztott ételek megemésztésében és lebontásában, így bizonyos enzimek és az epe lebontásában egyaránt nagy szerepe van. Ha valaki képtelen az elfogyasztott ételeket megfelelően megemészteni, akkor az étvágytalansághoz, fogyáshoz, hiánybetegségekhez vezethet. Az epetermelődés zavarai, valamint a megemésztetlen ételek pedig további problémákat, gyomorégést, hasmenést, gyomorpanaszokat, puffadást, epekövet, székrekedést is okozhat.

Megváltozik a vizelet és a széklet színe

Az egészséges vizelet alapjáraton halványsárga színű, ám a májbetegségek jóval sötétebbre színezhetik még elegendő folyadékfogyasztás mellett is. A bilirubin nevű anyag ugyanis a májból a véráramon keresztül bekerülhet a vizeletbe is.

A bilirubin felelős továbbá a széklet barnás árnyalatáért, amennyiben pedig akár az epe, akár a máj működésében zavar lép fel, akkor nem kerül a székletbe, amitől az egyre halványabbá válik. Szürke, palaszínű, illetve alkalmanként akár halványsárga is lehet. Ha valakinél rendszeresen eltér a normálistól a széklet vagy a vizelet színe, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A hízáshoz is köze lehet

Megtörténhet, hogy valaki bár egészségesen táplálkozik, rendszeresen mozog, és hormonrendszerével sincs probléma, mégis hízik. Ilyenkor szintén érdemes kivizsgálást kérni, hátha valamilyen májprobléma áll a háttérben.

Ha a szerv nem tud megbirkózni a szervezetbe kerülő méreganyagokkal, gyógyszerekkel, alkohollal, vagy a túl sok zsírral, akkor ezeket csak zsírként tudja elraktározni, és amíg az állapota nem áll helyre, a szervezet nem képes megszabadulni a súlyfeleslegtől.

Érdekesség, hogy ha az anyagcserével probléma van, annak sok esetben a máj az oka. Elvégre ez szabályozza a zsíranyagcserét, a zsírraktárak működését és a vércukorszintet is. Ha azonban túl sok méreganyaggal kell megküzdeni, akkor a vércukorszint tartósan megemelkedhet, a máj pedig elzsírosodhat. Az érintett ilyenkor a hastájékon tapasztalhat látványos hízást.

Ételek a májdiétához

A májdiéta lényeges feltételei közé tartozik általánosságban a napi többszöri kis adag étel, a só- és cukorfogyasztás csökkentése, a vitaminpótlás, illetve az antioxidánsokban, rostban, fehérjében gazdag élelmiszerek preferálása, melyek regenerálják a szervet.

A következő ételeket nemcsak betegség esetén, de megelőzésképpen is érdemes fogyasztani. Májkárosodás, illetve panaszok esetén azonban mindig orvossal kell egyeztetni az életmódbeli változtatásokat.

Forrás: https://femina.hu/egeszseg/majbetegseg-korai-jelei/?fbclid=IwAR0hz9MGU4nyM1AnoV0QNwKj1x2wTvYjL_-xBgA00rYiusJMxSpC2jKq7w8