Nátha vagy allergia? Támad az őszi nyavalya

Ősszel újból előtérbe kerülnek az orrfolyásos, tüsszögős betegségek, amiket az avatatlan beteg könnyen összetéveszthet az allergiás tünetekkel. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kórtól szenvedsz, hiszen a két eltérő probléma teljesen más kezelést követel.

Miért jelentkezik ősszel?
Az ősszel jelentkező allergia legtöbbször azért alakul ki, mert egyre ritkulnak a szellőztetéssel eltelt órák, miközben egyre több időt töltünk a lakásban. Így a beltérben növekszik az allergének száma, ami könnyen kiválthatja az allergiát.
Természetesen nemcsak ősszel lehet valaki allergiás, azonban nyáron csak meglehetősen ritkán vagyunk náthásak. Inkább a tavaszi szezont érdemes még megemlíteni, amikor is célszerű figyelemmel kísérni, aktuálisan milyen allergének terjednek a levegőben.
Árulkodó tüsszögés
Az allergia egyik tipikus tünete a tüsszögés, ami főként akkor jelentkezik, ha túlságosan közel vagyunk az allergizáló anyagok, élőlények közelében.
A náthára azonban csak néhány tüsszentés jellemző, amit többnyire azonnal orrfújás követ.
Ezzel szemben az allergiás beteg úgy érzi, hogy nem bírja abbahagyni a tüsszögést, valami folyton facsarja az orrát.
Az orrfújás
A nátha és az allergia is orrfolyással párosul, azonban nem ugyanolyannal. Amikor náthával küzd a beteg, akkor gyakran sárgás, zöldes az orrváladéka, vagy néhány napon belül azzá válik.
Az allergiás beteg azonban sokkal inkább híg, átlátszó, vízszerű orrváladékkal számolhat, és többször is kell kifújnia az orrát, mint egy náthával küzdő személynek.
Az orrdugulás is árulkodó: míg nátha esetében ez gyakran előfordul, addig az allergiára nem igazán jellemző. A féloldalas dugulás pedig főleg nem.
Viszkető érzések
A „klasszikus” náthára nem igazán jellemző a torokfájás, de természetesen ez a tünet azért előfordulhat. Allergia esetében ez a szimptóma nem jelentkezik, inkább viszkető, kaparó érzéssel kell számolni a torokban.
A náthára ugyancsak nem jellemző a könnyező szem, de allergia esetén még a vörösödéssel, és sajnálatos módon a zavaró viszketés is jelentkezhet ezen a terület
Bizonyos helyeken erősödik
A nátha mindenhol egyformán kínoz, teljesen mindegy, hogy a munkahelyeden, a fürdőszobádban, vagy az ágyadban vagy.
Az allergia esetén azonban már más a helyzet, kiemeltképpen akkor, ha csak egy-két allergén váltja ki a tüneteidet.
Ekkor könnyen szűkíthető az is, hogy pontosan mire vagy allergiás.
Ha az ágyban jelentkeznek a tünetek, akkor valószínűleg a poratka a ludas a dologban, ha a fürdőszobában, akkor talán a penész, míg ha a szabadban, akkor valamilyen növényféle okozhatja az allergiát.
Mit tehetsz?
Mindenképpen ajánlott még a hidegben is legalább naponta egyszer öt perc hosszan szellőztetni, s továbbra is időt szánni a szabadtéri kikapcsolódásra, mozgásra, ami egyúttal az immunrendszert is erősíti.
Továbbá ügyelni kell rá, hogy a fűtés ne menjen a páratartalom kárára, szükség esetén használj párologtatót, hogy a kellemetlen tüneteken enyhíthess.
Ha allergiára gyanakszol, feltétlenül konzultálj az orvosoddal, mert minél előbb érdemes megcsináltatnod egy tesztet, amiből kiderülhet, mire vagy allergiás. Így máris megkezdődhet a megfelelő kezelés.